Cu totii am locuit intr-unul din apartamentele “ceausiste” si stim foarte bine ca instalatiile lor electrice sunt cam depasite in ziua de azi. Odata cu o noua zugravire sau reamenajare se poate face si inlocuirea totala a instalatiei electrice si, de ce nu, extinderea acesteia.

Cel mai bine este ca instalatia sa fie trasa prin tuburi, daca o prinzi direct in zidarie va fi mai greu de schimbat pe viitor si nu se stie niciodata ce ganduri iti mai vin.

Inainte de a te apuca de treaba analizeaza cum vrei sa amenajezi fiecare camera in parte pentru a putea sti cate prize si aplice / becuri noi doresti sa instalezi. De asemenea trebuie sa te hotarasti daca doresti prize si intrerupatoare simple, duble sau mai mari. Tragi apoi  o linie pentru a stabili noile trasee.

Pasul urmator ar fi cumpararea celor necesare: cablu electric pentru iluminat, prize, cutii de trecere, tablou electric, intrerupatoare, sigurante, doze, dulii si becuri . Trebuie sa stii cel fel de intrerupator doresti, pentru ca cel care comuta becurile separat necesita 3 fire. Prizele sunt de mai multe feluri – prinse in perete sau rigips, la fel si intrerupatoarele, iar dozele pentru zidarie si rigips sunt diferite. Sa nu uiti de prizele pentru TV si telefon (internetul este wireless).